www.diavantisfoundation.nl

Diavantis Foundation nieuws

‘Kunnen we niet aan’

Over 27 jaar hebben 1,3 miljard mensen diabetes: 'Veel persoonlijke ellende'

Door Lene Makkink, RTL Nieuws 23 juni 2023

Roos Koole Fotografie

In 2050 heeft één op de zeven mensen een vorm van diabetes. Dat betekent dat over 27 jaar het aantal diabetespatiënten in de wereld is verdubbeld ten opzichte van de 529 miljoen mensen die nu aan de ziekte lijden. De stijging baart hoogleraar diabetologie Hanno Pijl zorgen: “Dat kunnen we eigenlijk helemaal niet aan.” Meer………………….

Zo word je een 'supervetverbrander': ‘Tem het dikmakende hormoon’

Maaike de Vries is gezondheidswetenschapper en auteur van onder andere Burn baby burn. © Getty Images / Guus Schoonewille

Ben je aan het afvallen, en lukt het je maar niet om die laatste kilo’s te verliezen? Calorieën tellen werkt dan niet meer: de truc zit hem in iets heel anders, zegt gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je lijf je vetreserve aanspreekt en stiekeme dikmakers te elimineren. In haar methode spreekt ze over drie pijlers. Meer…………………………..

Waarom is het zo moeilijk om af te vallen?

’Obesitas is poortziekte naar tweehonderd aandoeningen’

Door ANOUK DE GROOT

AMSTERDAM – Maar liefst 6 op de 10 volwassenen heeft weleens geprobeerd af te vallen; dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is het volgen van een dieet, maar dat lijkt weinig zoden aan de dijk te zetten. Welke afslankmethodes zijn het populairst? En waarom is het überhaupt zo moeilijk om blijvend af te vallen?

Van de volwassenen heeft 57 procent ooit geprobeerd wat extra kilo’s kwijt te raken. Bij de meeste afslankpogingen wordt er gekozen voor het koolhydraatarm dieet of het calorieën tellen. „Eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer. Meer…………….

Man dronk geen druppel, maar blaast toch positief: ’Extreem uitzonderlijk, maar het kan’

Door LAURENCE TORCK EN CELINA CAZZETTA

Een 39-jarige man uit Brugge moest zich maandag voor de politierechter verantwoorden voor het rijden onder invloed. Zijn advocaat kwam echter met een opvallend excuus: zijn cliënt had niet gedronken, maar lijdt aan het ’auto-brouwerij-syndroom’. „Het is extreem uitzonderlijk, maar het kan”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).

Tot twee keer toe werd de 39-jarige P.D. betrapt op strafbare alcoholintoxicatie, waardoor hij zich maandag in de rechtbank moest verantwoorden. Zijn advocaat kwam met een opvallende medische verklaring: zijn cliënt zou lijden aan het ’auto-brouwerij-syndroom’, waardoor suikers van koolhydraten in het lichaam worden omgezet in alcohol. 

 

„Het is niet gewoon uitzonderlijk, het is extreem uitzonderlijk. Maar het bestaat”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Meer…………………………………………

11 januari hadden wij een testpanel te gast bij Elastique in Hilversum om het prototype van de Diavantis Buddy-applicatie te testen.

Dinsdag 17 januari was Team Diavantisorganisatie te gast bij Lokaal55 in Sneek voor een tweede testronde in Noord Nederland.
In het hart van de Europese Hoofdstad van de watersport, was onze testlocatie toepasselijk op het water in de Houkesloot. De ark van Lokaal55 was voor ons gereserveerd, voorzien van alle benodigde faciliteiten inclusief gezonde hapjes.

Ervaringsdeskundigen Diabetes Type 2 uit de Noordelijke regio lieten hun licht kritisch schijnen over de Diavantis Buddy-applicatie. Ook deze dag leverde weer veel nuttige informatie op, die komende weken tezamen met alle andere uitkomsten zorgvuldig geanalyseerd gaan worden. Op basis van deze analyse wordt er een vervolgtraject ingezet.

Namens Team Diavantisorganisatie dank aan al diegenen die de test hebben doorlopen maar ook aan al diegenen die het testen mede mogelijk gemaakt hebben. Op naar de toekomst!
11 januari heeft Elastique uit Hilversum haar eerste productie van ons prototype, “Intakeprocedure”, als onderdeel van de Diavantis-buddy applicatie laten testen door een testpanel van mensen met Diabetes Type 2.

Een spannende dag voor de Diavantisorganisatie. Hoe gaat het testpanel dit eerste prototype beoordelen, wat vinden zij al dan of niet goed, wat kan beter en wat voldoet niet? Van tevoren kreeg het testpanel mee, dat ze zich niet moesten inhouden als ze kritiek of commentaar zouden hebben.

Door Maureen en Machteld werden de panelleden, afzonderlijk van elkaar, meegenomen in de testprocedure.
Zij hadden de taken onderling goed verdeeld. Maureen voerde het gesprek en Machteld maakte zorgvuldig aantekeningen van iedere testprocedure per panellid. Vooraf werd gevraagd of er bezwaar was dat de 

Diavantisorganisatie een aantal verdiepingen hoger zou meekijken en meeluisteren? Na afloop was er steeds gelegenheid om na te praten.

Samen met Elastique heeft Diavantisorganisatie maar één doel. Mensen met Diabetes Type 2 helpen blijvend medicatiearm of zelfs medicatievrij te kunnen doen herstellen van deze chronische ziekte, zoals zij het “willen” en “kunnen”. Daarom is het belangrijk iedere stap in het digitale herstelproces kritisch te valideren. Bouwen doe je immers samen en met elkaar.

17 januari doen wij deze testprocedure, zowel online als fysiek, nog een keer over. Daarna gaan wij komende weken beide testprocedures evalueren en komen daarna met een eindverslag naar buiten.
 

Op 28 juni vond bij Elastique in Hilversum de Kickoff plaats van het onderzoek naar de technische- en economische haalbaarheid van de digitale coach Diabetes Type 2. Doel van dit onderzoek is, om samen met mensen, die Diabetes Type 2 hebben, te gaan ervaren of de digitale coach, als persoonlijke buddy, een welkome alternatieve vorm van begeleiding voor een blijvende medicatiearme of zelfs medicatievrije kwaliteit van leven met Diabetes type 2 kan gaan worden. 

 

De digitale begeleidingsmethodiek van Diavantis Foundation is complementair aan die van de medische wereld. Deze begeleidingsmethodiek werkt vanuit het hart van de mensen met deze chronische ziekte zoals zij “Kunnen” en “Willen” komen tot hun herstel. Het leven gaat verder nadat iemand hersteld is. En dan is het vooral ook fijn als iemand hersteld kan blijven, ondanks vele externe invloeden die onverminderd voortduren. Deze digitale begeleidingsmethodiek is ook hiervoor toegerust.

Het is onze toppers Caroline Heijckmann en Petra Wagemans, werkzaam in ziekenhuis Bernhoven Uden gelukt!💪🏼

Ze hebben de WeHike2ChangeDiabetes challenge met mensen met diabetes voltooid en delen hun onvergetelijke ervaring:

“Met z’n allen lopen we de laatste passen door de warme straten van Santiago de Compostella, afdalend naar de kathedraal. Voor veel wandelaars het einddoel van de Camino, net als voor ons. Het plein is in zicht en mensen klappen. We zijn gespannen en hier en daar verschijnt een traan. We zijn trots en dan is daar het besef: yeah, we did it! We omhelzen elkaar. Er vloeien nog meer tranen en evenveel complimenten. Het einde van deze reis, maar voor sommigen het begin van een nieuw leven…Lees hier verder…………………………………….

Abbekerker Jan Piet de Boer (70) kan weer normaal leven door aangepast eetpatroon

ABBEKERK – Jan Piet de Boer (70) heeft zijn hele leven hard gewerkt. Eigenlijk is het nog steeds een man die altijd in de weer is. “En dat ben ik van plan om te blijven doen, maar diabetes type 2 gooide roet in het eten. Maar door een aangepast etenspatroon ben ik binnen enkele weken van mijn medicijnen af en voel ik mij stukken beter.Lees hier verder………..

Foto @ANP/HH 1-8-2022 Telegraaf

Gordon: ’Ik was vorige week bijna dood’

Nadat Gordon op eigen houtje was gestopt met het spuiten van insuline, moest hij dat vorige week bijna ’bekopen met de dood’. De zanger en televisiemaker dacht ’lekker naïef’ dat zijn diabetes wel weg zou zijn na zoveel te zijn afgevallen, maar niets bleek minder waar.

De vrolijke, fietsgrage Texelaar zou strandrestaurant Paal 15 overnemen

Pelle (19), pleitbezorger van de strijd tegen diabetes, overlijdt plotseling

Pelle van Onzen als medewerker van Paal 15.                                                                          Ⓒ DVHN

TEXEL – De vrolijke, fietsgrage Pelle van Onzen (19) zou op termijn samen met zijn zus Ilse het strandrestaurant gaan overnemen. Afgelopen zondag overleed de Texelaar aan de gevolgen van diabetes. „Die rotziekte”, vertelt moeder Meline van der Honing. Lees hier verder…………………….

App helpt piloot met suikerziekte: ’Niet langer verplicht aan de grond’

 

Door YTEKE DE JONG

SCHIPHOL – Piloten met diabetes kunnen dankzij strenge controle en nieuwe medische inzichten weer veilig de lucht in, zo stellen artsen. De groep vliegers met suikerziekte is groeiende, maar verliest nu nog zijn baan als er diabetes wordt vastgesteld op latere leeftijd. De VNV is in gesprek over aanpassing van de regels.

Piloot Richard Helsdingen leest zijn suikerwaardes voor en tijdens het vliegen uit via zijn telefoon. Ⓒ MICHEL VAN BERGEN

Richard Helsdingen is van huis uit F-16-piloot, en stapte in 2011 over naar de burgerluchtvaart en werd Boeing 737-vlieger bij TUI. „Tijdens mijn carrière bij Defensie had ik nergens last van, maar op een gegeven moment had ik ernstige vermoeidheidsklanten bij TUI. Het bleek suikerziekte te zijn, en dat zou einde carrière betekenen.”

In de wet staat dat als je insuline als medicijn gebruikt geen piloot kunt zijn in Nederland. Het vliegverbod is ontstaan uit het feit dat een piloot met suikerziekte minder reactievermogen kan hebben als de bloedsuikerspiegel te laag is. Dat werd als een te groot risico gezien door de Nederlandse overheid. 

Lees hier meer…………………………

 

Scroll naar boven