www.diavantisfoundation.nl

R³ Rust, Reinheid en Regelmaat

Bioritme

natuurlijk ritme van biologische cycli.

natuurlijk ritme van de drie biologische cycli van mensen, dieren en planten dat bestaat uit een fysieke cyclus, een emotionele cyclus en een intellectuele cyclus die samen het functioneren van het organisme beïnvloeden en bepalen, bijvoorbeeld op het gebied van slaapgewoontes en eetpatronen; bioklok.

 

Kortom, het slaap- en eetgedrag is bij elk dier aangepast aan zijn eigen bioritme en aan dat van zijn prooidieren, en natuurlijk aan het bioritme van de roofdieren die jacht op hen maken. Zo hangt alles met elkaar samen. Zeedieren hebben hun biologische klok ingesteld op de getijden.

Biologische klok van onze organen

De biologische klok zit vlak boven het kruispunt van je beide oogzenuwen. Hij bestaat uit ongeveer 20.000 hersencellen. De klok regelt het moment waarop je het beste kunt slapen en weer wakker kunt worden. De klok stuurt ook andere ritmes in je lichaam aan. Bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur, hoe snel je kunt reageren en hoe goed je kunt rekenen.

 

Het natuurlijke ritme van de biologische klok wordt zichtbaar wanneer je iemand in een tijdvrije ruimte laat verblijven. Dat is een kamer waarin je nergens aan kunt zien of het dag of nacht is. Je bent dan compleet afhankelijk van het signaal uit je biologische klok om te weten wanneer je naar bed moet of wakker moet worden. Het slaappatroon van iemand in een tijdvrije ruimte schuift steeds een klein stukje naar achteren: hij gaat steeds een klein beetje later op bed.

Als wij ons bioritme veronachtzamen kan dat leiden tot slaapstoornis. Deze kan op zijn beurt weer leiden tot slechte concentratie, korte lontjes afname van prestaties, gewichtstoename, Diabetes Type 2 en verkeerde eetgewoontes. Vraag jezelf eens af “SLAAP IK WEL GOED?”

Waarom slaapt de een goed en de ander slecht? Dat heeft met de klok van ons lichaam te maken, ons bioritme. Maar wij hebben allen ook een leefstijlritme……………… 

De evolutie van ons bioritme onder invloed van de gloeilamp. Ons  lichaam heeft een bilogische klok die staat ingesteld op een vast ritme.  Vroeger hielden de meeste mensen zich aan dit ritme. Ze hadden olielampen en kaarsen maar daar kon je niet veel bij doen……..Door de uitvinding van de gloeilamp zijn wij veel minder gaan slapen met alle gevolgen vandien………….

Scroll naar boven