www.diavantisfoundation.nl

Hoeveel drankjes per week zijn veilig?

Canada overweegt een veel lagere limiet.

Onderzoek om de drinkrichtlijn van Canada bij te werken, heeft uitgewezen dat alcohol geen gezondheidsvoordelen heeft, alleen gevaren.

Het Labor Day-weekend wordt al lang door de alcoholindustrie gepromoot als de laatste grote drinkgelegenheid van de zomer. Maar een voorstel voor een reeks richtlijnen die eerder deze week werd uitgegeven, zou een deel van de effecten van die reclameblitz voor nog eens een feestje in de zon kunnen compenseren.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat het consumeren van meer dan zes drankjes per week de gezondheidsrisico’s aanzienlijk verhoogt. Ian Austen/The New York Times

Na 11 jaar worden Canada’s richtlijnen voor het drinken van alcohol met een laag risico herzien langs lijnen die lange weekenddrinkers een pauze zouden kunnen geven.


Het voorstel van het Canadian Centre on Substance Use and Addiction volgt op twee jaar onderzoek. Catherine Paradis, de interim associate director of research, vertelde me dat het twee duidelijke bevindingen opleverde: “Alcohol is niet goed voor je gezondheid en voor degenen die alcohol consumeren, is minder drinken beter.”

Als ze worden aangenomen, zouden de nieuwe richtlijnen het drinken met een laag risico drastisch herdefiniëren. De huidige richtlijnen, die dateren van 2011, stellen een limiet van 10 drankjes per week voor vrouwen, idealiter niet meer dan twee drankjes per dag, en 15 drankjes per week voor mannen, met niet meer dan drie drankjes per dag.


De voorgestelde update hanteert een iets andere benadering door de risico’s van verschillende niveaus van alcoholgebruik in kaart te brengen. Voor minimaal tot laag risico concludeerden de onderzoekers dat mannen en vrouwen niet meer dan twee drankjes per week zouden mogen drinken. Het risico stijgt tot matig voor mensen die tussen de drie en zes drankjes per week drinken. Elk drankje meer dan zes per week veroorzaakt een dramatische escalatie van het risico.


Ongeacht het wekelijkse totaal, suggereren de richtlijnen dat niemand meer dan twee drankjes per dag zou moeten hebben.

“Voor sommige mensen zal deze nieuwe richtlijn over alcohol en gezondheid als een verrassing komen”, zei Dr. Paradis, eraan toevoegend dat de onderzoekers geen bewijs hebben gevonden om de overtuiging te ondersteunen dat matige hoeveelheden rode wijn goed zijn voor de gezondheid. “Studies hebben aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol iemands risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.”

Uit het onderzoek van de groep bleek ook dat ongeveer de helft van de Canadezen zich niet bewust is van het verband tussen alcohol en verschillende soorten kanker. Bovendien, zei ze, overschatten ze de grootte van een standaarddrankje enorm. Eén bier wordt bijvoorbeeld gedefinieerd als een fles of blikje van 341 milliliter met een alcoholpercentage van 5 procent. Maar door de opkomst van ambachtelijke brouwerijen is de aanwezigheid van blikjes van 500 millimeter toegenomen, en veel bieren hebben een aanzienlijk hoger alcoholgehalte dan 5 procent.


Om beide problemen te omzeilen, stellen de bijgewerkte richtlijnen voor dat alle alcoholcontainers labels dragen met een gezondheidswaarschuwing, voedingsinformatie en een label dat aangeeft hoeveel standaarddranken er in de container zitten.

Gezondheidswaarschuwingslabels zijn al te vinden op alcohol die op andere plaatsen wordt verkocht, waaronder Californië. En door eerder dit jaar op te roepen tot hun wijdverbreide introductie, haalde de Wereldgezondheidsorganisatie bewijs aan dat aantoont dat er gezondheidsvoordelen waren van een experiment dat waarschuwingen op flessen en blikjes in Yukon plaatste.

Ik deed destijds verslag van dat experiment, dat abrupt tot een einde kwam nadat verschillende lobbygroepen van de alcoholindustrie zowel het onderzoek als de wettigheid van de deelname van de territoriale overheid aanvechten. Hoewel er geen juridische stappen werden ondernomen, beëindigde de regering het project, uit angst dat het verstrikt zou raken in financieel verwoestende rechtszaken.


Ik nam contact op met de grote nationale lobbygroepen voor de bier-, wijn- en geestverrijking over het laatste voorstel en de nieuwe richtlijnen.


In een verklaring zei Wine Growers Canada dat het noch voor, noch tegen de nieuwe richtlijnen was en dat een speciale website die de handelsgroep had gemaakt de informatie bevatte die mensen nodig hadden om hun wijndrinken te matigen. Het voegde eraan toe: “De herziene richtlijn moet effectief worden gecommuniceerd en gemakkelijk toe te passen zijn, anders zullen Canadezen het negeren.”


Beer Canada zei in een verklaring dat het van mening was dat het alcoholgehalte dat nu op flessen en blikjes wordt weergegeven, voldoende was. Het merkte op dat de voorgestelde Canadese drinkrichtlijnen “een wezenlijke afwijking zouden zijn” van zowel de huidige richtlijnen van Canada als de aanbevelingen van de regering van de Verenigde Staten.


De groep die grote distilleerderijen vertegenwoordigt, kwam niet bij mij terug.


Wat betreft Canadezen die meer drinken dan de voorgestelde nieuwe limieten, had Dr. Paradis een suggestie. Vervang tijdens het diner een cocktail zonder of alcoholarm bier of een niet-alcoholische drank en bewaar je twee drankjes voor wijn bij het avondeten.


“Dit zijn heel gemakkelijke veranderingen die de meeste mensen in hun dagelijks leven kunnen integreren”, zei ze.

Scroll naar boven