www.diavantisfoundation.nl

Zijn visoliecapsules gezond?

Britse onderzoekers verzamelden alle goed uitgevoerde, onafhankelijke en placebo-gecontroleerde studies die peilden naar de effecten van omega-3-vetzuren, voornamelijk onder de vorm van voedingssupplementen, op de gezondheid (1). In totaal weerhielden ze 79 studies waaraan 112.059 mensen deelnamen en waarbij de effecten van omega-3-supplementen gedurende minstens één jaar vergeleken werden met placebo. Daarbij werd gekeken naar effecten op sterfte door eender welke oorzaak, sterfte door hart- en vaatziekten, hartinfarcten, beroertes en hartritmestoornissen. In geen enkel geval bestond er een gunstig effect van omega-3-supplementen op de gezondheid.

De onderzoekers besluiten dat omega-3-supplementen, ondanks de wereldwijde verkoop van deze voedingssupplementen, waarbij allerlei gezondheidsbeweringen gesuggereerd worden, zinloos zijn.


Bron

(1) Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, et al. Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular diseaseCochrane Database of Systematic Reviews. Published online July 18 2018

 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is waarschijnlijk de beste overzichtsstudie die over omega-3-supplementen bestaat. De onderzoekers weerhielden enkel de niet-gesponsorde, goed uitgevoerde studies. Wanneer je de door de voedingssupplementen-industrie gefinancierde studies erbij neemt, dan is er wel een gunstig effect op de gezondheid. Omwille van de financiële belangen zijn dergelijke conclusies echter minder betrouwbaar.

Over omega-3-supplementen, doorgaans verkocht als ‘visoliecapsules’, bestaan voldoende onafhankelijke studies om te kunnen besluiten dat ze geen aangetoond effect hebben op de gezondheid.

 

Conclusie

Omega-3-supplementen, doorgaans verkocht als visoliecapsules, hebben geen enkel aangetoond effect op de gezondheid: ze voorkomen geen hartziekten of beroertes en je leeft er niet langer door. Dat blijkt uit een goed uitgevoerde, onafhankelijke overzichtsstudie.

Scroll naar boven