www.diavantisfoundation.nl

Is "Zonnebloemolie" gezond?

Is plantaardig gezond?

Zonnebloemolie is zeer geliefd in zowel de horeca als bij fabrikanten van levensmiddelen. Thuis mogen we graag bakken en braden met zonnebloemolie. Veel mensen denken dat dit gezond is, want de olie is plantaardig. De term plantaardig klinkt heel gezond, maar dat hoeft niet zo te zijn. De WHO waarschuwt zelfs dat de term plantaardig vaak wordt misbruikt en dat sommige van deze producten helemaal niet gezond zijn. Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. Hoewel zonnebloempitten gezond zijn, geldt dat niet voor zonnebloemolie. Voor zonnebloemolie wordt een heel ander ras geteeld dan het ras dat wordt gebruikt voor de eetbare zaden.

 

Omega 3 is ontstekingsremmend
De goedkope zonnebloemolie die onder normale omstandigheden in de supermarkten wordt verkocht is volgens vele wetenschappelijke studies beslist niet de gezondste keuze:

De olie zit vol met omega 6. Een overmaat aan omega 6 kan ontstekingen aanjagen in het lichaam. Dit is te verklaren doordat linolzuur in het lichaam wordt omgezet in arachidonzuur, waaruit weer ontstekingsstoffen gemaakt kunnen worden. Eén studie zag zelfs direct na het eten van zonnebloemolie de ontstekingsstoffen in het bloed sterk toenemen.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten (Ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven. Voorbeelden zijn de ziekten van Alzheimer, Parkinson en Huntington.)
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht.

 

Hoe wordt zonnebloemolie gemaakt?
De goedkope, meest gangbare zonnebloemolie wordt gemaakt via een uitgebreide chemische bewerking van zonnebloempitten. Denk aan ontgeuren, bleken, verhitten, abstraheren met petroleum en ontwaxen met zuur.

Koud persen is wel mogelijk, maar maakt de olie een stuk duurder. Op sommige plaatsen kun je al koudgeperste zonnebloemolie kopen, dat is prima voor in je salade.

Zonnebloemolie krijgt dus een zware chemische bewerking. Daardoor verandert de structuur van de olie en ontstaat een overschot aan omega-6.

Hetzelfde geldt trouwens voor sojaolie, arachideolie, palmolie en koolzaadolie.

Ontstekingen, kanker, hart- en vaatziekten

Te veel omega-6 is superslecht voor je gezondheid blijkt uit onderzoek van onder meer Dr. Joseph Hibbeln van The National Institute of Health.

 

Het eten van omega-6 wordt in verband gebracht met ontstekingen. Deze kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, vormen van kanker en overgewicht.

 

Het Voedingscentrum zegt juist dat omega-6 goed is voor je hart. Dat maakt de verwarring alleen maar groter. Volgens Dr. Hibbeln is dit nog het gevolg van de sterke verwevenheid tussen de voedingsindustrie en de onderzoekswereld.

Volgens de Amerikaanse arts Dr. Mark Hyman schakelen omega-6 vetten de omega-3 vetten uit.

 

Dat maakt de situatie voor je lichaam nog erger, want je lichaam heeft omega-3 nodig voor onder meer je hersens, voor celreparatie en voor hormoonproductie. Omega-3 ondersteunt bij het voorkomen van depressies, ADHD en Alzheimer.

 

Waar zit zonnebloemolie in?

Wist je dat zonnebloemolie ook in veel fabrieksproducten zit? Zoals koekjes, crackers, snacks, saladesauzen, mayonaise, chips en kant-en-klaar maaltijden. Zonnebloemolie is relatief goedkoop en neutraal van smaak door de chemische bewerking.

De ongezonde variant van zonnebloemolie zit ook in producten uit de biologische winkel. Kijk maar eens op het etiket van een pak koekjes of een fles saladesaus.

Scroll naar boven