www.diavantisfoundation.nl

Is broccoli een échte superfood? Je darmwand wordt er een stuk gezonder van

Broccoli wordt weleens de koning van de groenten genoemd, veel gezonder vind je ze niet. Nieuw onderzoek toont nu aan dat die naam misschien wel terecht is. Broccoli blijkt namelijk enorm goed voor de darmwand. 

 

Broccoli is natuurlijk niet de enige gezonde groente, een gevarieerde portie ‘met alle kleuren’ zoals het Voedingscentrum het omschrijft, blijft belangrijk. Maar keer op keer wordt wel aangetoond dat de kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, boerenkool, koolrabi, radijs, paksoi, koolraap, waterkers, Chinese en witte kool bijzonder goed zijn voor lijf en leden. Eet je veel van deze groenten dan zou het risico op allerlei soorten kanker en diabetes type 2 afnemen. Maar de precieze redenen achter deze indrukwekkende eigenschappen zijn niet helemaal bekend.


Waarom broccoli?


Een belangrijk puzzelstukje wordt nu geleverd door een nieuwe studie, die laat zien dat broccoli bepaalde moleculen bevat, die zich binden aan een specifieke receptor bij labmuizen. Het resultaat is dat de binnenkant van de dunne darmwand beschermd wordt. Als gevolg daarvan krijgen ziektes minder kans om zich te ontwikkelen. Uit deze studie zou je kunnen concluderen dat broccoli dus daadwerkelijk een superfood is, zoals vaak wordt gezegd.

“We horen ons hele leven al dat broccoli goed voor ons is, maar waarom is dit zo? Wat gebeurt er in het menselijk lichaam als we broccoli eten?” vragen biologen van de Penn State University zich af. Daar hebben de wetenschappers zelf het antwoord op gevonden: “We hebben een belangrijk mechanisme ontdekt dat de gezondheid van muizen, en waarschijnlijk ook mensen, sterk verbetert. We vonden sterk bewijs dat broccoli en andere kruisbloemige groenten, zoals witte kool en spruitjes, onderdeel horen te zijn van een normaal gezond dieet.”


De wand van de dunne darm


De onderzoekers leggen uit dat de wand van de dunne darm ervoor zorgt dat water en voedingsstoffen vanuit het spijsverteringsstelsel naar de rest van het lichaam kunnen stromen, terwijl andere voedseldeeltjes en schadelijke bacteriën juist worden tegengehouden. Er zijn drie typen cellen aan de binnenkant van de darmwand die deze processen reguleren en een gezonde balans waarborgen: de enterocyten, die water en voedingsstoffen absorberen, de slijmbekercellen, die een beschermende slijmlaag produceren en de Paneth-cellen, die lysosomen met spijsverteringsenzymen uitstoten en als taak hebben om het lichaam te beschermen tegen bacteriën uit het darmkanaal.


Heel veel broccoli


Het team ontdekte dat bepaalde moleculen uit broccoli, de zogenaamde aryl-koolwaterstofreceptor-liganden in het lichaam binden aan de aryl-koolwaterstofreceptoren (AHR). Dit zijn eiwitten die zich binden aan specifieke DNA-sequenties en ‘transcriptiefactoren’ genoemd worden. Uit het onderzoek blijkt dat deze bindingen een hele reeks moleculaire acties in gang zetten, die de functie van bovenstaande darmcellen beïnvloedt. De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze een groep labmuizen op een dieet van 15 procent broccoli hadden gezet. Een controlegroep kreeg een normaal labdieet zonder broccoli voorgeschoteld. Hierna analyseerden ze het dierlijke weefsel om vast te kunnen stellen in hoeverre de AHR geactiveerd was, hoeveel van de verschillende celtypen aanwezig waren in de darmwand en hoe hoog de slijmconcentratie was bij beide testgroepen.


Hogere AHR-activiteit


De AHR-activiteit was duidelijk lager bij de muizen die geen broccoli hadden gegeten. Hierdoor was er een duidelijke verandering in darmwandfunctie opgetreden. Het voedsel stroomde sneller door de dunne darm heen. Het team telde minder slijmbekercellen. Ook was de slijmlaag dunner, waren er minder Paneth-cellen, was de lysosoomproductie lager en waren er minder enterocyten aanwezig in de wanden van de muizendarmen.

“De darmgezondheid van de muizen die geen broccoli aten, was op allerlei manieren verslechterd. Uit de data is duidelijk op te maken dat een dieet zonder broccoli het risico op ziekte vergroot”, zegt een van de onderzoekers. “Wij tonen aan dat broccoli en waarschijnlijk ook andere kruisbloemige groenten een natuurlijke bron van AHR-liganden zijn. Een dieet dat rijk is aan deze stoffen draagt bij aan gezonde en weerbare dunne darmen en een goede gezondheid in het algemeen.”

Scroll naar boven