www.diavantisfoundation.nl

Man dronk geen druppel, maar blaast toch positief: ’Extreem uitzonderlijk, maar het kan’

Door LAURENCE TORCK EN CELINA CAZZETTA

Een 39-jarige man uit Brugge moest zich maandag voor de politierechter verantwoorden voor het rijden onder invloed. Zijn advocaat kwam echter met een opvallend excuus: zijn cliënt had niet gedronken, maar lijdt aan het ’auto-brouwerij-syndroom’. „Het is extreem uitzonderlijk, maar het kan”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).

Beeld ter illustratie.

 ANP / HH

Tot twee keer toe werd de 39-jarige P.D. betrapt op strafbare alcoholintoxicatie, waardoor hij zich maandag in de rechtbank moest verantwoorden. Zijn advocaat kwam met een opvallende medische verklaring: zijn cliënt zou lijden aan het ’auto-brouwerij-syndroom’, waardoor suikers van koolhydraten in het lichaam worden omgezet in alcohol.

„Het is niet gewoon uitzonderlijk, het is extreem uitzonderlijk. Maar het bestaat”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. „Iedereen heeft alcohol in zijn lichaam, ook al is er geen alcohol geconsumeerd. Mensen zijn minibrouwerijen die alcohol aanmaken. Want wanneer je eet, komt er glucose in de dikke darm, waar bacteriën in zitten. Die gaan vervolgens zorgen voor het vergistingsproces.”

Bij de overgrote meerderheid van de mensen zal die vergisting en omvorming naar ethanol – alcohol dus – zeer beperkt blijven. „Maar het kan zijn dat iemand genetisch gezien micro-organismen heeft die de glucose veel gemakkelijker omzetten naar alcohol.” Het kan ook zijn dat de darmflora verstoord is, waardoor er meer bacteriën zijn dan gewoonlijk die voor de omzetting zorgen.

 

Verandering in eetpatroon

 

Wie te maken heeft met het auto-brouwerij-syndroom kan zich, net zoals iemand die een glas te veel op heeft, dronken voelen. Symptomen zoals verwarde taal, vertraagde reactiesnelheid en duizeligheid kunnen dus ook voorkomen. „Eigenlijk kan je besluiten dat die persoon alcoholist wordt, waardoor de symptomen met de tijd ook getemperd worden, juist omdat die persoon het zo gewend is om ermee te leven”, zegt Tytgat.

Om te bewijzen dat het wel degelijk om een aandoening ging, verbleef de man twee dagen in het ziekenhuis voor onderzoek. Elk uur werd zijn bloed gecontroleerd. Daar is gebleken dat het lichaam van P.D. zelf alcohol produceert”, verklaarde zijn advocaat maandag.

 

Hoe kan je dan zoiets tegengaan?

 

Volgens Tytgat kan een verandering van dieet al een verschil maken. „Als de oorzaak bacteriën zijn, dan kan het voedingspatroon een verschil maken. Ook een antibioticakuur kan al een invloed hebben aangezien het de microflora in de darmen aanpakt. Ook probiotica, die bacteriën bevatten die voor een goede werking van de darmflora zorgen, zouden kunnen helpen”, aldus Tytgat.

De man volgt nu een koolhydraatarm dieet om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. De politierechter heeft een deskundige aangesteld om meer duidelijkheid te scheppen.

Scroll naar boven