www.diavantisfoundation.nl

De vrolijke, fietsgrage Texelaar zou strandrestaurant Paal 15 overnemen

Pelle (19), pleitbezorger van de strijd tegen diabetes, overlijdt plotseling

Pelle van Onzen als medewerker van Paal 15.         Ⓒ DVHN

TEXEL – De vrolijke, fietsgrage Pelle van Onzen (19) zou op termijn samen met zijn zus Ilse het strandrestaurant gaan overnemen. Afgelopen zondag overleed de Texelaar aan de gevolgen van diabetes. „Die rotziekte”, vertelt moeder Meline van der Honing.

Pelle weet al op elfjarige leeftijd dat hij waarschijnlijk zijn hele leven met een verstoorde bloedsuikerspiegel kampt. Hij heeft diabetes type 1. Zijn afweersysteem vernietigt cellen die het hormoon insuline aanmaken. Hij moet voortdurend zijn bloedsuiker meten, insuline in zijn been spuiten of een pompje dragen dat druppels in zijn lichaam inbrengt.

„Ik had steeds dorst, moest vaak plassen en was heel moe”, vertelt Pelle in 2017 tegen het Dagblad van het Noorden. In het ziekenhuis werd een bloedsuikerwaarde van maar liefst 40 vastgesteld, waar de kritische grenzen liggen tussen 4 en 8. „Ik balanceerde op het randje van een coma.”


Eten

Een leven grotendeels in het teken van de diabetes volgt. „Of je wilt of niet, het beheerst jouw leven”, meldt moeder Meline dinsdag. „Eet je wel, eet je niet, wat eet je, hoeveel eet je? Eten als je geen zin hebt, maar je moet vanwege een te lage bloedsuikerspiegel.”

Pelle slaat zich er moedig doorheen. Hij rondt de havo op osg De Hogeberg af, werkt in het door zijn moeder gerunde strandrestaurant Paal 15 en fietst veel. Heel veel. „Zijn uitlaatklep en om zijn suiker goed te houden. Hij riep altijd ’ik ga even honderd kilometer fietsen’. Die uitspraak kent menigeen van hem. Hij vond het heerlijk, al bleef het een kwestie van zijn suiker managen.”

Een week voor zijn dood rijdt Pelle in het weekeinde op zijn racefiets nog een kilometer of honderd over het eiland. Alleen deze maand al fietste hij al 241 kilometer, zo valt te lezen op Strava. Het is ook het fietsen waarmee Pelle in 2017 de kolommen van het Dagblad van het Noorden haalt. Samen met Paal 15-pandeigenaar Joost Hoogenbosch legt hij in Leiden de Joop Zoetemelk Classic af. De Texelaars rijden zich daar 150 kilometer lang in het zweet om geld op te halen voor verder onderzoek naar suikerziekte.

Pelle geldt als pleitbezorger van de strijd tegen diabetes. Hij zamelt daarvoor op diverse manieren geld in. Zo is Paal 15 een bijdrage gaan vragen voor een glas drinkwater. De opbrengst daarvan gaat naar het goede doel. In plaats van bloemen op de uitvaart of bij de condoleance zien zijn nabestaanden graag dat er een bijdrage wordt gedaan aan de Stichting JDRF Nederland. JDRF werft fondsen voor onderzoek naar genezing, behandeling en preventie van type 1 diabetes.

De tiener is een allemansvriend, zo valt wel op te maken uit de vele reacties op zijn dood op social media. „Een vrolijke jongen”, vertelt zijn moeder. „Sociaal, geliefd. Hij zou zijn laatste cent nog aan iemand anders uitgeven.”


Hersenbeschadiging

Als inmiddels tweedejaars student aan de Hotelschool in Leeuwarden is Pelle voorbestemd om op termijn samen met Ilse het strandrestaurant te gaan overnemen. Zo ver komt het niet. In november vorig jaar verkeert hij enige tijd in coma als gevolg van een hypo (laag bloedglucosegehalte). Pelle houdt er een lichte hersenbeschadiging aan over. De voorbije maanden werkt hij hard aan zijn revalidatie. Zijn overlijden komt zelfs voor zijn naasten volledig onverwacht. De combinatie van een hypo en een epileptische aanval wordt hem zondag fataal.

Scroll naar boven