www.diavantisfoundation.nl

Waarom is het zo moeilijk om af te vallen?

’Obesitas is poortziekte naar tweehonderd aandoeningen’

Door ANOUK DE GROOT


AMSTERDAM – Maar liefst 6 op de 10 volwassenen heeft weleens geprobeerd af te vallen; dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is het volgen van een dieet, maar dat lijkt weinig zoden aan de dijk te zetten. Welke afslankmethodes zijn het populairst? En waarom is het überhaupt zo moeilijk om blijvend af te vallen?

De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is het volgen van een dieet, maar dat lijkt weinig zoden aan de dijk te zetten.

 ANP / LAURENS VAN PUTTEN

Van de volwassenen heeft 57 procent ooit geprobeerd wat extra kilo’s kwijt te raken. Bij de meeste afslankpogingen wordt er gekozen voor het koolhydraatarm dieet of het calorieën tellen. „Eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer. Ieder half jaar is er weer een nieuwe goeroe die een andere methode aanprijst. Om blijvend af te vallen moet de leefstijl voorgoed worden aangepast. Een dieet is meestal tijdelijk van aard, waardoor die kilo’s er weer net zo hard of soms zelf harder aanvliegen als je ermee stopt”, aldus Marian de van der Schueren, hoogleraar diëtetiek aan de Universiteit van Wageningen.


Ook een kwart van de mensen met een gezond gewicht vindt zichzelf te zwaar. Afvallen doet men voor een breed scala aan redenen. Mensen met een gezond gewicht noemen fitter worden en een mooier uiterlijk als voornaamste redenen. Terwijl mensen met ernstig overgewicht vooral fitter willen worden en de kans op gezondheidsproblemen willen verkleinen. Maar welke gezondheidsproblemen zijn er eigenlijk allemaal aan ernstig overgewicht verbonden?


Aandoeningen


„Obesitas is een poortziekte naar tweehonderd aandoeningen, zoals dertien soorten kanker, gewrichtsklachten, depressie en hart- en vaatziekten. Wat we nu doen, is deze obesitas-gerelateerde ziektebeelden behandelen, maar eigenlijk zou het probleem bij de kern moeten worden aangepakt. Men moet zich gaan realiseren dat obesitas een chronische ziekte is. Zo is het ook officieel door de WHO en de Gezondheidsraad gedefinieerd. Afvallen doe je niet met een kuurtje, maar met een blijvende leefstijlverandering”, vertelt internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum.


Bianca van de Stadt (49) kampte jaren met overgewicht. Soepkuren, sapkuren, shakes, hormooninjecties: ze heeft van alles geprobeerd. „Op mijn 22e begon de ellende. Ik snoepte te veel en zonder dat ik het doorhad was ik opeens tien kilo zwaarder. Vanaf dat moment ben ik gaan jojoën met mijn gewicht. Op mijn dieptepunt woog ik 110 kilo. Eigenlijk had ik de hoop al een beetje opgegeven, maar in 2018 deed ik toch nog een laatste afvalpoging. Mijn broer volgde een koolhydraatarm dieet en raadde mij dit ook aan. Na tien dagen voelde ik me al beter en na een maand was ik tien kilo kwijt. Inmiddels is dit precies vijf jaar geleden en ben ik vijftig kilo afgevallen. Ik heb al jaren een stabiel gewicht en voel me fitter dan ooit. Er is geen quick fix, daarom ben ik blij dat ik eindelijk een methode heb gevonden die bij me past.”

Scroll naar boven