Diavantis Foundation nieuws
Persbericht februari 2025
Diavantis ontvangt Europese subsidie, EFRO, voor revolutionaire app die Diabetes Type 2 patiënten helpt richting een medicijnvrij leven.
Sneek, februari 2025
De toename van Diabetes Type 2 is een urgent probleem. In Nederland leven al 1,2 miljoen mensen met deze aandoening en dit aantal is sterk groeiende. Wekelijks worden er 1000 nieuwe patiënten met diabetes gediagnosticeerd. Hierdoor komt er een extra zware druk op de nu al overbelaste gezondheidszorg te liggen.
Diavantis ontwikkelt een oplossing: een innovatieve wetenschappelijk gevalideerde, AI-gestuurde app die gebruikers ondersteunt in het verbeteren van o.a. hun leefstijl, met als doel medicijnvrij te leven.
Dankzij een Europese EFRO-subsidie kan Diavantis de app ontwikkelen in samenwerking met Elastique Health uit Emmen en de Rijksuniversiteit Groningen (Engineering and Technology Institute Groningen). De app combineert AI en IoT-technologie om real-time gezondheidsdata te analyseren en gepersonaliseerde begeleiding te bieden op het gebied van o.a. voeding, beweging, stress en slaap.
“De explosieve groei van Diabetes Type 2 legt een enorme druk op onze gezondheidszorg,” zegt Boudewijn Baks (CEO Diavantis). “Met deze app helpen we mensen om zelf de regie en meer verantwoordelijkheid te nemen over hun gezondheid. Dit is niet alleen goed voor de patiënt, maar ook cruciaal om de zorg betaalbaar en met name de eerstelijnszorg toegankelijk te houden.”
Deze digitale innovatie gaat een belangrijke rol spelen tussen patiënt en zorgverlener in het begeleiden van de patiënt om gezonder oud te worden.
Momenteel werkt Diavantis samen met Rijksuniversiteit Groningen, Elastique Health en leveranciers, kennisinstellingen in Noord-Nederland, maar de ambitie is om de impact nationaal en internationaal te vergroten. Daarnaast zoekt Diavantis investeerders die willen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de revolutionaire app.
Voor media en interviews:
Boudewijn Baks, CEO Diavantis BV
Over Diavantis
Diavantis is opgericht door de Friese ondernemer en diabetes type 2 ervaringsdeskundige. Piet-Jan Coremans. Piet-Jan heeft altijd gezegd dat hij graag een bijdrage wil leveren aan alle diabetes type 2 patiënten met als doel om deze groep gezonder oud te laten worden. Diavantis BV is een innovatiebedrijf dat zich richt op revolutionaire digitale gezondheidsoplossingen om chronische ziekten zoals Diabetes Type 2 te bestrijden. Met de nieuwste technologieën en wetenschappelijke inzichten ontwikkelen wij toepassingen die bijdragen aan een medicijnarm of zelfs een medicatievrij leven.
Diavantis BV heeft het initiatief genomen om het project genaamd Diabetes2CARE te starten samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Elastique Health. Dit project is ingediend voor een Europese subsidie ‘Valorisatie 2023 Middelgroot “en de subsidie is kortgeleden definitief toegekend. Het subsidieplan is mede geschreven door Hezelburcht, subsidieschrijvers.
Diavantis BV en het project wordt geleid door Boudewijn Baks en het projectplan wordt de komende 3 jaar uitgerold.
Over Rijksuniversiteit Groningen
Vanuit de Rijksuniversiteit is Assistent Professor Elisabeth Wilhelm betrokken bij het project. Vanuit de RUG (Engineering and Technology Institute Groningen) zullen alle stappen binnen de ontwikkeling van de applicatie wetenschappelijk worden onderbouwd en wordt er ook gewerkt aan het ontwikkelen van algoritmes die toegepast gaan worden binnen de applicatie. Elisabeth Wilhelm werkt hierin nauw samen met een postdoctoraal fellow die dit project wetenschappelijk gaat begeleiden, het UMCG en andere kennisinstellingen in de Noordelijke provincies.
Over Elastique Health, Emmen
Elastique Health: Digitale innovatie voor een toekomstbestendige zorg in Noord-Nederland
Elastique, met hoofdkantoor in Hilversum, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van digitale oplossingen die bedrijven en organisaties helpen om te innoveren en te groeien. Met jarenlange ervaring in digitale transformatie ondersteunt Elastique diverse sectoren, waaronder de gezondheidszorg. Vanuit deze expertise is Elastique Health ontstaan, een initiatief dat zich specifiek richt op de ontwikkeling van digitale toepassingen voor de zorgsector.
Vanuit de vestiging in Emmen zet Elastique Health zich in om de gezondheidszorg in Drenthe, Friesland en Groningen te ontlasten. De regio kampt met een toenemende zorgvraag door vergrijzing en personeelstekorten, wat de noodzaak voor efficiënte en innovatieve zorgoplossingen vergroot. Door middel van digitale applicaties en slimme technologieën worden processen geoptimaliseerd, zodat zorgverleners meer tijd hebben voor patiëntenzorg en de toegankelijkheid van zorg wordt verbeterd.
Elastique Health werkt nauw samen met diverse organisaties en initiatieven in Noord-Nederland die zich richten op zorginnovatie en digitalisering.
Diabetes Mellitus type 2:
Diabetes Mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij verhoogde glucose (suiker) waarden in het bloed te vinden zijn. Deze verhoogde glucosewaarden worden veroorzaakt door te weinig van het hormoon insuline en/of door verminderde gevoeligheid voor insuline. Insuline wordt gemaakt door cellen in de alvleesklier en zorgt ervoor, dat glucose in de weefsels wordt opgenomen. Als er geen of te weinig insuline in het bloed aanwezig is, stijgt het bloedglucosegehalte. Op de lange termijn kan dit zorgen voor schade aan het lichaam. Het kan schade geven aan de kleine bloedvaatjes (van de ogen, nieren en/of zenuwen) en aan de grote bloedvaten (mogelijk leidend tot een hartaanval, beroerte of etalagebenen).
Bij Diabetes Mellitus type 2 is sprake van een combinatie van meerdere factoren waardoor de bloedglucosewaarden te hoog worden. Enerzijds wordt er onvoldoende insuline aangemaakt door de alvleesklier. Anderzijds is de werking van insuline verminderd waardoor de cellen in verschillende weefsels de beschikbare insuline niet optimaal kunnen gebruiken. Dit wordt ook wel insuline resistentie genoemd. Diabetes Mellitus type 2 wordt in de volksmond ook wel “ouderdomsdiabetes” genoemd. Deze naam is echter misleidend, omdat ook jonge mensen Diabetes Mellitus type 2 kunnen krijgen.
In Nederland lijden ongeveer 1.200.000 mensen aan Diabetes, waarvan ongeveer 90 % aan Diabetes Mellitus type 2. Jaarlijks worden ruim 50.000 nieuwe patiënten gediagnostiseerd.
Tot 2040 – zo zijn de schattingen – zal dit aantal met 30 % stijgen. Dus het aantal Nederlanders met Diabetes type 2 zal in 2040 1. 332.700 bedragen. Deze inschatting is conservatief en zal hoger zijn door de stijging van het aantal obesitas-patiënten.

‘Kunnen we niet aan’
Over 27 jaar hebben 1,3 miljard mensen diabetes: 'Veel persoonlijke ellende'
Door Lene Makkink, RTL Nieuws 23 juni 2023

In 2050 heeft één op de zeven mensen een vorm van diabetes. Dat betekent dat over 27 jaar het aantal diabetespatiënten in de wereld is verdubbeld ten opzichte van de 529 miljoen mensen die nu aan de ziekte lijden. De stijging baart hoogleraar diabetologie Hanno Pijl zorgen: “Dat kunnen we eigenlijk helemaal niet aan.” Meer………………….
Zo word je een 'supervetverbrander': ‘Tem het dikmakende hormoon’

Maaike de Vries is gezondheidswetenschapper en auteur van onder andere Burn baby burn. © Getty Images / Guus Schoonewille
Ben je aan het afvallen, en lukt het je maar niet om die laatste kilo’s te verliezen? Calorieën tellen werkt dan niet meer: de truc zit hem in iets heel anders, zegt gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je lijf je vetreserve aanspreekt en stiekeme dikmakers te elimineren. In haar methode spreekt ze over drie pijlers. Meer…………………………..
Waarom is het zo moeilijk om af te vallen?
’Obesitas is poortziekte naar tweehonderd aandoeningen’
Door ANOUK DE GROOT
AMSTERDAM – Maar liefst 6 op de 10 volwassenen heeft weleens geprobeerd af te vallen; dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is het volgen van een dieet, maar dat lijkt weinig zoden aan de dijk te zetten. Welke afslankmethodes zijn het populairst? En waarom is het überhaupt zo moeilijk om blijvend af te vallen?

Van de volwassenen heeft 57 procent ooit geprobeerd wat extra kilo’s kwijt te raken. Bij de meeste afslankpogingen wordt er gekozen voor het koolhydraatarm dieet of het calorieën tellen. „Eerlijk gezegd zie ik door de bomen het bos niet meer. Meer…………….
Man dronk geen druppel, maar blaast toch positief: ’Extreem uitzonderlijk, maar het kan’
Door LAURENCE TORCK EN CELINA CAZZETTA
Een 39-jarige man uit Brugge moest zich maandag voor de politierechter verantwoorden voor het rijden onder invloed. Zijn advocaat kwam echter met een opvallend excuus: zijn cliënt had niet gedronken, maar lijdt aan het ’auto-brouwerij-syndroom’. „Het is extreem uitzonderlijk, maar het kan”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).

Tot twee keer toe werd de 39-jarige P.D. betrapt op strafbare alcoholintoxicatie, waardoor hij zich maandag in de rechtbank moest verantwoorden. Zijn advocaat kwam met een opvallende medische verklaring: zijn cliënt zou lijden aan het ’auto-brouwerij-syndroom’, waardoor suikers van koolhydraten in het lichaam worden omgezet in alcohol.
„Het is niet gewoon uitzonderlijk, het is extreem uitzonderlijk. Maar het bestaat”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Meer…………………………………………


Op 28 juni vond bij Elastique in Hilversum de Kickoff plaats van het onderzoek naar de technische- en economische haalbaarheid van de digitale coach Diabetes Type 2. Doel van dit onderzoek is, om samen met mensen, die Diabetes Type 2 hebben, te gaan ervaren of de digitale coach, als persoonlijke buddy, een welkome alternatieve vorm van begeleiding voor een blijvende medicatiearme of zelfs medicatievrije kwaliteit van leven met Diabetes type 2 kan gaan worden.
De digitale begeleidingsmethodiek van Diavantis Foundation is complementair aan die van de medische wereld. Deze begeleidingsmethodiek werkt vanuit het hart van de mensen met deze chronische ziekte zoals zij “Kunnen” en “Willen” komen tot hun herstel. Het leven gaat verder nadat iemand hersteld is. En dan is het vooral ook fijn als iemand hersteld kan blijven, ondanks vele externe invloeden die onverminderd voortduren. Deze digitale begeleidingsmethodiek is ook hiervoor toegerust.
Het is onze toppers Caroline Heijckmann en Petra Wagemans, werkzaam in ziekenhuis Bernhoven Uden gelukt!💪🏼
Ze hebben de WeHike2ChangeDiabetes challenge met mensen met diabetes voltooid en delen hun onvergetelijke ervaring:
“Met z’n allen lopen we de laatste passen door de warme straten van Santiago de Compostella, afdalend naar de kathedraal. Voor veel wandelaars het einddoel van de Camino, net als voor ons. Het plein is in zicht en mensen klappen. We zijn gespannen en hier en daar verschijnt een traan. We zijn trots en dan is daar het besef: yeah, we did it! We omhelzen elkaar. Er vloeien nog meer tranen en evenveel complimenten. Het einde van deze reis, maar voor sommigen het begin van een nieuw leven…Lees hier verder…………………………………….
Abbekerker Jan Piet de Boer (70) kan weer normaal leven door aangepast eetpatroon
ABBEKERK – Jan Piet de Boer (70) heeft zijn hele leven hard gewerkt. Eigenlijk is het nog steeds een man die altijd in de weer is. “En dat ben ik van plan om te blijven doen, maar diabetes type 2 gooide roet in het eten. Maar door een aangepast etenspatroon ben ik binnen enkele weken van mijn medicijnen af en voel ik mij stukken beter.“ Lees hier verder………..
Foto @ANP/HH 1-8-2022 Telegraaf

Gordon: ’Ik was vorige week bijna dood’
Nadat Gordon op eigen houtje was gestopt met het spuiten van insuline, moest hij dat vorige week bijna ’bekopen met de dood’. De zanger en televisiemaker dacht ’lekker naïef’ dat zijn diabetes wel weg zou zijn na zoveel te zijn afgevallen, maar niets bleek minder waar.
De vrolijke, fietsgrage Texelaar zou strandrestaurant Paal 15 overnemen
Pelle (19), pleitbezorger van de strijd tegen diabetes, overlijdt plotseling
Pelle van Onzen als medewerker van Paal 15. Ⓒ DVHN
TEXEL – De vrolijke, fietsgrage Pelle van Onzen (19) zou op termijn samen met zijn zus Ilse het strandrestaurant gaan overnemen. Afgelopen zondag overleed de Texelaar aan de gevolgen van diabetes. „Die rotziekte”, vertelt moeder Meline van der Honing. Lees hier verder…………………….

App helpt piloot met suikerziekte: ’Niet langer verplicht aan de grond’
Door YTEKE DE JONG
SCHIPHOL – Piloten met diabetes kunnen dankzij strenge controle en nieuwe medische inzichten weer veilig de lucht in, zo stellen artsen. De groep vliegers met suikerziekte is groeiende, maar verliest nu nog zijn baan als er diabetes wordt vastgesteld op latere leeftijd. De VNV is in gesprek over aanpassing van de regels.
Piloot Richard Helsdingen leest zijn suikerwaardes voor en tijdens het vliegen uit via zijn telefoon. Ⓒ MICHEL VAN BERGEN
Richard Helsdingen is van huis uit F-16-piloot, en stapte in 2011 over naar de burgerluchtvaart en werd Boeing 737-vlieger bij TUI. „Tijdens mijn carrière bij Defensie had ik nergens last van, maar op een gegeven moment had ik ernstige vermoeidheidsklanten bij TUI. Het bleek suikerziekte te zijn, en dat zou einde carrière betekenen.”
In de wet staat dat als je insuline als medicijn gebruikt geen piloot kunt zijn in Nederland. Het vliegverbod is ontstaan uit het feit dat een piloot met suikerziekte minder reactievermogen kan hebben als de bloedsuikerspiegel te laag is. Dat werd als een te groot risico gezien door de Nederlandse overheid.